Zadržování vody v těle: Proč se to děje a jak s tím bojovat?

Lidské tělo je tvořeno ~ z 65 % vodou. Je v krvi, svalech, orgánech a dokonce i v kostech. Potřebujeme ji všichni, ale někdy ji naše tělo začne zadržovat – a my se necítíme dobře. Proč někdy zadržujeme vodu? Na to se podíváme v tomto článku. Zjistěte, co vlastně zadržování vody v těle znamená, jaké jsou jeho příčiny a jak se ho účinně zbavit. Prozkoumáme také, jak mohou zařízení InBody pomoci při detekci zadržování vody.

Co je to zadržování vody v těle?

Lidské tělo má přirozený mechanismus pro udržování rovnováhy vody v organismu, nicméně někdy může dojít k narušení této rovnováhy, a tím pádem k zadržování vody v těle. To je stav, kdy tělo v tkáních hromadí nadměrné množství tekutin a může způsobovat váhové výkyvy a pocit nafouknutí, v závažnějším případě také otoky kotníků, rukou a obličeje. Zadržená voda v těle může způsobit, že tělesná hmotnost vzroste až o 3 kilogramy, aniž byste ale zaznamenali viditelné otoky.

Příčiny zadržování vody v těle

Existuje mnoho faktorů, které mohou vést k zadržování vody v těle. Mezi nejčastější důvody patří:

  • Nedostatečný pitný režim: Když tělo nepřijímá dostatek tekutin, reaguje tím, že si snaží udržet vodu, aby zabránilo dehydrataci. Navíc nedostatek vody zpomaluje funkci ledvin, což může dále zhoršit schopnost těla efektivně vylučovat přebytečné tekutiny a odpadní látky. Pro udržení optimální hydratace a prevence zadržování vody je důležité dodržovat pravidelný a dostatečný pitný režim.

  • Příliš mnoho soli / sodíku ve vašem jídelníčku: Sůl je jednou z hlavních surovin, co způsobuje zadržování vody v těle. Všichni potřebujeme sodík – resp. adekvátní množství sodíku. Hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku a hladiny tekutin. Pokud ho máte v těle příliš mnoho, vaše tělo zadržuje vodu. Nejčastějšími skrytými zdroji sodíku jsou zpracované potraviny, jako chipsy, konzervovaná jídla a polévky, jídla z rychlého občerstvení, pokrmy zalité sójovou omáčkou a dokonce i některé nealkoholické nápoje. 

  • Nadměrná konzumace sladkých potravin: Také přílišná konzumace cukru může způsobit hromadění vody v těle, avšak skrze jiný mechanismus oproti soli. Cukr může v těle způsobit zánět, kvůli kterému potom bude vaše tělo zadržovat nadměrné množství tekutin.

  • Příliš časté pití kávy a alkoholu: Kofein v kávě a alkohol jsou diuretika, což znamená, že zvyšují tvorbu moči a mohou vést k dehydrataci. Když tělo ztratí více vody, než přijme, může reagovat tím, že začne zadržovat vodu jako obranný mechanismus, aby si udrželo dostatečnou hydrataci. Zadržování vody v těle a alkohol jsou dobří známí také proto, že jeho nadměrná konzumace může narušit rovnováhu elektrolytů a hormonů, jako je například aldosteron, který reguluje hladinu vody a sodíku v těle. Tento proces může vést k pocitu nafouknutí a otokům v důsledku zadržování vody v tkáních.

  • Nedostatek pohybu: Nedostatek energetického výdeje (resp. fyzické aktivity), příliš dlouhé sezení nebo stání také přispívá k zadržování vody. Pohyb pomáhá stimulovat lymfatický systém a odvádění přebytečné vody. 

  • Hormonální změny: Zadržování vody v těle při menstruaci, v těhotenství a v menopauze nejsou neobvyklé. Na vině jsou hormonální změny během těchto změn. Tyto změny ovlivňují rovnováhu hormonů, jako je estrogen a progesteron, což může vést k zadržování tekutin. 

  • Užívání léků: Některé léky, jako jsou antikoncepční pilulky a léky na vysoký krevní tlak, mohou způsobit zadržování vody v těle. Je důležité konzultovat s lékařem, pokud máte podezření, že vaše léky mohou způsobovat tento problém.

Příznaky zadržování vody v těle

Jak poznat zadržování vody v těle? Příznaky zadržování vody v těle mohou být různé a často závisí na závažnosti problému. Některé z nejčastějších příznaků zahrnují otoky, váhové výkyvy a pocit nafouknutí.

  • Váhové výkyvy: Váhové výkyvy jsou také běžným příznakem zadržování vody, protože tělo zadržuje tekutiny, které přidávají na váze.

  • Celulitida: Zavodnění může zhoršit projevy celulitidy.

  • Pocit nafouknutí: Pocit nafouknutí je dalším běžným příznakem zadržování vody. Může se projevit zejména po jídle nebo během luteální fáze menstruačního cyklu. Tento pocit může být nepříjemný a omezovat každodenní aktivity.

  • Otoky: Otoky se často projevují v oblasti kotníků, rukou a obličeje. Tyto otoky mohou být nepříjemné a omezovat pohyb.

Jak poznám zadržování vody v těle?

Často to bývá snadné – váhové výkyvy, otoky a pocit nafouknutí bývají spolehlivé indikátory zadržování vody. Také si můžete všimnout, že nechodíte příliš často na WC, případně že se výrazněji potíte. Je však potřeba dbát pozornosti důvodu, proč můžete zadržovat vodu v organismu. Někdy to může být příznak vážnějšího onemocnění. 

Nejspolehlivěji mohou při detekci retence vody v těle pomoci zařízení InBody. Tyto přístroje měří tělesné složení (tj. množství svalů i tuku v těle a poskytují přesné údaje o množství vody v těle. Pomocí těchto měření můžete snadno identifikovat případné nerovnováhy a přijmout opatření k jejich odstranění.

Jak se odvodnit aneb Jak se zbavit vody v těle

Existuje několik účinných způsobů, jak se zbavit zadržované vody v těle. Proti zadržování vody v těle budou fungovat tyto metody:

Změny životního stylu

Jedním z nejdůležitějších kroků k tomu, jak se zbavit přebytečné vody v těle i jak tomu předejít, je změna životního stylu. Pravidelná fyzická aktivita, snížení příjmu soli a cukru, dostatek hydratace a dostatek kvalitního spánku mohou výrazně pomoci. 

Zaměřte se na konzumaci potravin bohatých na draslík, jako jsou banány, avokádo a špenát. Draslík pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku v těle a podporuje odvodnění.

Nevíte, kde draslík či sodík najít? Přečtěte si našeho kompletního průvodce minerálními látkami

Zajděte si na lymfatickou masáží

Jak na zadržování vody v těle příjemnou cestou? Masáží! Konkrétně lymfatickou masáží, která stimuluje lymfatický systém, který je zodpovědný za odstraňování toxinů a přebytečných tekutin z těla. Pravidelná lymfatická masáž podporuje odtok lymfy, čímž pomáhá snížit otoky a pocit nadýmání, zlepšuje krevní oběh a podporuje detoxikaci organismu. 

Používání diuretik a bylinek

Změna životního stylu nepomohla? Můžete sáhnout po diuretických přípravcích. Diuretika jsou léky, které pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody. Jejich užití je však důležité konzultovat s lékařem ještě předtím, než začnete. Můžete sáhnout po různých čajích (v nichž mohou pomoci bylinky proti zadržování vody v těle jako petržel či pampeliška) nebo tabletách proti zadržování vody v těle.

3 základní praktické tipy pro prevenci zadržování vody

Existuje několik praktických tipů, jak zabránit zadržování vody v těle a udržet si zdraví. Tyto tipy zahrnují pravidelnou fyzickou aktivitu, vyváženou stravu a dostatek hydratace.

  • Pravidelná fyzická aktivita pomáhá stimulovat cirkulaci a odvádění přebytečné vody. Cvičení jako chůze, plavání a jóga mohou být velmi účinná.

  • Vyvážená strava bohatá na draslík a s nízkým obsahem soli může pomoci udržovat rovnováhu tekutin v těle. Zaměřte se na konzumaci čerstvého ovoce, zeleniny a celozrnných produktů.

  • Pijte dostatek vody během dne a vyhýbejte se nadměrné konzumaci kofeinových a alkoholických nápojů.

Shrnutí a další kroky

Přebytečná voda v těle je běžný problém, který může mít negativní dopady na vaše zdraví a pohodu. Nicméně, existuje mnoho způsobů, jak tento problém řešit a zlepšit své zdraví. Od úprav stravy a životního stylu po použití moderních zařízení jako InBody, existuje mnoho účinných metod, jak se zbavit nadbytečné vody v těle.

Pokud máte podezření, že trpíte zadržováním vody, doporučujeme navštívit odborníka a podstoupit měření tělesného složení pomocí zařízení InBody. Tato měření vám poskytnou přesné údaje o stavu vašeho těla a pomohou vám přijmout správná opatření k zlepšení vašeho zdraví.

Navštivte nejbližší místo se zařízením InBody a začněte monitorovat své tělesné složení ještě dnes.

Nejnovější

Zadržování vody v těle: Proč se to děje a jak s tím bojovat?

30. 9. 2024

Jak zvládnout nadváhu a obezitu u dětí

30. 9. 2024

Jak ovládnout chutě na sladké a zhubnout bez trápení

27. 8. 2024

Jak přibrat na váze co nejrychleji a cítit se dobře ve svém těle

27. 8. 2024

13 způsobů, jak se motivovat k hubnutí

22. 7. 2024

Ideální váha: Číslo, za kterým se (ne)hnat

16. 7. 2024

Záchvatovité přejídání je silný soupeř. Jak ho porazit jednou provždy?

16. 7. 2024

Svaly, vody a tuk v těle: Jaké je jejich ideální množství a jak toho dosáhnout

31. 5. 2024

Jak se vyhnout jojo efektu: Strategie pro trvalé hubnutí

14. 5. 2024

Kompletní průvodce zkrácenými svaly: Příčiny, dopady i konkrétní cviky

24. 4. 2024

12+1 tipů, jak maximalizovat regeneraci svalů po cvičení

22. 4. 2024

Vysoký cholesterol: Proč ho řešit a jak ho snížit

25. 3. 2024

Tělesný tuk není nutně váš nepřítel. Zjistěte o tuku v těle vše, co potřebujete

21. 2. 2024

Léčba obezity není jednoduchá, ale s tou správnou pomocí ji zvládnete

16. 2. 2024

Nedaří se vám nabrat svaly? Vyřešte to jednou pro vždy s naším komplexním průvodcem nabíráním svalů

22. 1. 2024

Možná je vaše tělo starší, než si myslíte. Poznejte svůj metabolický věk a naučte se ho snížit pro lepší zdraví

19. 1. 2024

Hydratace a voda v lidském těle

31. 12. 2023

Vše o kalorickém příjmu: Jak vám může porozumění kaloriím zlepšit život po všech stránkách

31. 12. 2023

Řešte BMI u dětí aneb Zdravý život v dospělosti začíná už v dětství

28. 11. 2023

Energetický výdej jako důležitá součást úspěchu při hubnutí, udržování hmotnosti i zdraví

28. 11. 2023

Co o mně říká hodnota BMI? Zjistěte, jak si BMI vypočítat a jestli se na výsledek spoléhat

30. 9. 2023

Jak vypočítat a vytvořit kalorický deficit? Pojďte na to konečně správně

15. 9. 2023

Proč je dobré znát hodnotu svého bazálního metabolismu a jak ji zjistit

24. 8. 2023

Nejčtenější