Záchvatovité přejídání je silný soupeř. Jak ho porazit jednou provždy?

Každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy se najedl více, než původně zamýšlel. Oslavy, dovolené s all-inclusive stravováním, anebo zkrátka tak výborná večeře, že jste museli dojíst celou porci, i když už vám žaludek hlásil, že je plný. Ačkoliv je takové občasné přejedení neškodné, pro mnoho lidí se přejídání stává chronickým problémem s vážnými zdravotními následky. V takovém případě mluvíme o záchvatovitém či psychogenním přejídání a patří spolu s anorexií a bulimií mezi poruchy příjmu potravy.

Co je záchvatovité přejídání?

O záchvatovitém přejídání (binge eating) mluvíme tehdy, když člověk sní velké množství jídla během krátké doby, přičemž má pocit, že nemůže přestat nebo kontrolovat, co nebo kolik toho sní. Právě tato kompulzivnost je v tomto onemocnění klíčová. 

Často po takové přejídací epizodě přichází výčitky, stud i pocity bezmoci. Výjimkou nejsou ani kompenzační mechanismy (zvracení, nadměrná fyzická aktivita, půst následující dny apod.).

Poznámka: Pokud se přejídáte min. 1x týdně po dobu 3 měsíců, klasifikuje se oficiálně přejídání jako nemoc (resp. porucha příjmu potravy). Jestliže si však u sebe začnete některých náznaků kompulzivního jezení všímat i dříve, začněte je řešit hned.

Proč vzniká záchvatové přejídání?

Příčiny záchvatovitého přejídání mohou být různé. Nejčastěji se však jedná o: 

  1. Emocionální problémy: Mnozí lidé se uchylují k jídlu jako způsobu, jak se vyrovnat s emocemi – nejčastěji se smutkem nebo stresem. Tento typ přejídání je známý jako emoční přejídání. 

  2. Úzkost, deprese a nízké sebevědomí: Tyto faktory mohou ovlivnit chuť k jídlu a vést k nadměrné konzumaci jídla.

  3. Důsledek nesprávně nastaveného kalorického deficitu: Zatímco je kalorický deficit jediný způsob, jak zhubnout, nesprávně nastavený může vést k jojo efektu – nebo právě záchvatovitému přejídání.

  4. Nesprávné stravovací návyky: Například konkrétně večerní nebo noční přejídání může být způsobeno odepíráním si jídla během dřívějších částí dne.

Dodatek k prvním dvěma bodům: Člověk, který se dostal do těchto problémů, začal používat jídlo jako zvládací mechanismus (z anglického “coping mechanism”), díky kterému si od problémů zdánlivě “ulevil”. Takový člověk ale neví, že si tím podvědomě vytváří návyk, kterého se jde zbavit velmi těžko. Proto v těchto případech nepomůže pouze stravovací intervence (tj. nastavení správného stravovacího režimu), ale také psychologická pomoc.

Specifické situace přejídání se

Přejídání v těhotenství

Těhotenství může vést vlivem hormonálních změn k zvýšené chuti k jídlu a přejídání. Zatímco během těhotenství potřebujete vyšší příjem živin i energie a s jistým nárůstem tělesné hmotnosti se počítá, přejídání nevede k ničemu dobrému jak pro matku, tak pro dítě. 

Pokud si u sebe v těhotenství všímáte nezvyklého chování okolo jídla, nebojte se kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a/nebo nutričního specialistu.

Přejídání u dětí

Přejídání u dětí může být způsobeno různými faktory, včetně špatných stravovacích návyků a emocionálních problémů. Jestliže si u svého dítěte všimnete zvláštního stravovacího chování nebo náhlého nárůstu tělesné hmotnosti, zapojte empatii a promluvte si s ním o tom. Neděje se něco ve škole? V zájmovém kroužku? Může být dobrý nápad oslovit odborníka, který vám se stravováním vašeho potomka pomůže.

Tip na čtení ohledně stravování dětí: Řešte BMI u dětí aneb Zdravý život v dospělosti začíná už v dětství

Přejídání kojenců

Kojenci se mohou přejídat z různých důvodů, včetně nesprávného krmení a emocionálních potřeb. Věnujte pozornost stravovacím návykům svých dětí (ať už jsou jakkoliv staré) a konzultujte případné problémy s pediatrem.

Přejídání před menstruací

Hormonální změny před menstruací mohou vést k zvýšené chuti k jídlu a přejídání. Ženy by si měly být vědomé těchto změn a snažit se udržovat vyváženou stravu po celý měsíc.

Záchvatovité přejídání: Následky

Záchvatovité přejídání je porucha příjmu potravy, která mívá plno negativních dopadů na fyzické i psychické zdraví. Jmenovitě:

  • Nadváha a obezita

  • Cukrovka II. typu

  • Kardiovaskulární onemocnění

  • Některé typy rakoviny

  • Zažívací problémy

  • Úzkosti

  • Deprese

  • Poruchy spánku

  • Sebevražedné myšlenky

  • Problémy v sociálním fungování

Jak se zbavit záchvatovitého přejídání

Ač se chronické přejídání zdá být problémem s jídlem, přestat s nim vyžaduje také změny v myšlení a chování.

  1. Jezte dostatečně. V řeči kalorií znamená “jíst dostatečně” jíst na úrovni udržovacích kalorií – tedy mít takový kalorický příjem, na kterém tělo nehubne ani nepřibírá. 

  2. Dobře si rozvrhněte jídelníček. Pro zdravý organismus po všech stránkách je důležitý dostatek bílkovin, sacharidů, tuků i mikroživin. Dbejte na to, aby váš jídelníček obsahoval všechny tyto složky v adekvátním množství. 

K tomu vám může pomoci vedení stravovacího deníku (např. v Kalorických tabulkách).

  1. Jezte pravidelně. Byť vám může být stravovací směr intermittent fasting neboli přerušovaného půstu sympatický, vyhněte se mu – minimálně na dobu, kdy se chcete ze záchvatovitého přejídání dostat. Pravidelný přísun energie je důležitý pomocník s tím, jak zvládnout přejídání. Dopřejte si vydatnou a vyváženou snídani, oběd i večeři, svačiny dle potřeby. 

  2. Zkuste si jídlo podle výše uvedených pravidel dopředu plánovat a nebojte se oslovit na pomoc se záchvatovitým přejídáním nutričního odborníka.

  3. Neodpírejte si žádnou skupinu potravin ani konkrétní potraviny. V kontextu přejídání i proto, že “zakázané ovoce nejlépe chutná”. Dostatek potěšení v jídle (s mírou) je skvělé pro udržení psychického zdraví i dobrého vztahu s jídlem a zároveň působí jako prevence před přejídáním. 

  4. Začněte chodit na kognitivně-behaviorální terapie. Práce s vlastními myšlenkami okolo jídla je pro to, jak přestat s přejídáním, klíčová – zejména, pokud jste si ze záchvatovitého přejídání vytvořili už jistý návyk.

  5. Pravidelně kontrolujte svůj progress návštěvami na měření InBody. Každoměsíční objektivní zhodnocení vašeho stavu vás může motivovat, a zároveň působit jako prevence před přejídacími epizodami. “Přece nebudu chtít mít špatné výsledky InBody, to vydržím”.

  6. Zpočátku vám může také pomoci vyhýbat se spouštěcím faktorům

  7. Pokud jste jídlo používali jako zvládací mechanismus, zkuste si najít jiný způsob, jak si ulevit od stresu či emocí, který nezahrnuje jídlo. Může to být procházka, horká koupel, cvičení, meditace či hovor s kamarádkou.

Bohužel neexistuje žádný jednodušší ani rychlejší návod na to, jak se zbavit přejídání. Vždy to bude vyžadovat čas a konzistentní úsilí spolu s identifikací spouštěcích faktorů, změnami v myšlení a chování a hledáním vhodné podpory.

Náš tip: Na téma psychogenního přejídání a jak s ním přestat napsala Kathryn Hansen knihu s názvem “Jak můj mozek zvítězil nad bulimií” (v originále Brain Over Binge). Pokud vám nedělá problém poslech v angličtině, na podcastových platformách si můžete zdarma poslechnout od této autorky podcast – také s názvem Brain Over Binge.

Jak zabránit přejídání

Prevence chorobného přejídání zahrnuje zdravé stravovací návyky, pravidelnou fyzickou aktivitu a zvládání stresu. Změna životního stylu je klíčovým krokem k prevenci přejídání.

Jak poznám, že můj blízký trpí záchvatovitým přejídáním?

U psychogenního přejídání je zrádné to, že jej často u druhého nepoznáte – ani pokud jste jeho blízká osoba. Postižený se za to často stydí, proto se naučí tento problém velmi dobře skrývat. 

Některé z varovných signálů zahrnují: 

  • Postižený přibírá, a to i přesto, že před vámi jí zcela normálně.

  • Postižený před vámi nejí, často s nějakou výmluvou.

  • Postižený se vyhýbá se sociálním událostem, které zahrnují jídlo.

  • Postižený často neadekvátně reaguje na otázky týkající se potíží s jídlem či hmotností (pláč, agrese, lhaní).

  • Pokud jste spolubydlícím nebo rodičem postiženého, všímáte si mizení většího množství jídla z lednice či špajzu a nalézání obalů od potravin či jídel na neobvyklých místech.

  • Všímáte si u postiženého výraznější fyzické aktivity, např. i v době nemoci nebo při únavě.

  • Postižený bývá oteklý ve tvářích nebo mu zapáchá z úst.

Přejídání je zkrátka závažný problém, který mívá negativní dopad na fyzické i psychické zdraví. Je důležité rozpoznat příznaky a hledat vhodnou pomoc. Odborná podpora a změna životního stylu mohou významně přispět k řešení tohoto problému. Nepodceňujte význam uvědomění si vlastních stravovacích návyků a neváhejte vyhledat pomoc, pokud je to potřeba.

Nejnovější

Zadržování vody v těle: Proč se to děje a jak s tím bojovat?

30. 9. 2024

Jak zvládnout nadváhu a obezitu u dětí

30. 9. 2024

Jak ovládnout chutě na sladké a zhubnout bez trápení

27. 8. 2024

Jak přibrat na váze co nejrychleji a cítit se dobře ve svém těle

27. 8. 2024

13 způsobů, jak se motivovat k hubnutí

22. 7. 2024

Ideální váha: Číslo, za kterým se (ne)hnat

16. 7. 2024

Záchvatovité přejídání je silný soupeř. Jak ho porazit jednou provždy?

16. 7. 2024

Svaly, vody a tuk v těle: Jaké je jejich ideální množství a jak toho dosáhnout

31. 5. 2024

Jak se vyhnout jojo efektu: Strategie pro trvalé hubnutí

14. 5. 2024

Kompletní průvodce zkrácenými svaly: Příčiny, dopady i konkrétní cviky

24. 4. 2024

12+1 tipů, jak maximalizovat regeneraci svalů po cvičení

22. 4. 2024

Vysoký cholesterol: Proč ho řešit a jak ho snížit

25. 3. 2024

Tělesný tuk není nutně váš nepřítel. Zjistěte o tuku v těle vše, co potřebujete

21. 2. 2024

Léčba obezity není jednoduchá, ale s tou správnou pomocí ji zvládnete

16. 2. 2024

Nedaří se vám nabrat svaly? Vyřešte to jednou pro vždy s naším komplexním průvodcem nabíráním svalů

22. 1. 2024

Možná je vaše tělo starší, než si myslíte. Poznejte svůj metabolický věk a naučte se ho snížit pro lepší zdraví

19. 1. 2024

Hydratace a voda v lidském těle

31. 12. 2023

Vše o kalorickém příjmu: Jak vám může porozumění kaloriím zlepšit život po všech stránkách

31. 12. 2023

Řešte BMI u dětí aneb Zdravý život v dospělosti začíná už v dětství

28. 11. 2023

Energetický výdej jako důležitá součást úspěchu při hubnutí, udržování hmotnosti i zdraví

28. 11. 2023

Co o mně říká hodnota BMI? Zjistěte, jak si BMI vypočítat a jestli se na výsledek spoléhat

30. 9. 2023

Jak vypočítat a vytvořit kalorický deficit? Pojďte na to konečně správně

15. 9. 2023

Proč je dobré znát hodnotu svého bazálního metabolismu a jak ji zjistit

24. 8. 2023

Nejčtenější